Ο Γενικός-Οικογενειακός γιατρός είναι ειδικευμένος/ειδικός γιατρός. Η ειδικότητα της Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής στις περισσότερες χώρες (και στην Ελλάδα) διαρκεί 5 έτη.
Ο γενικός γιατρός είναι αρμόδιος να εξετάζει, να κάνει διάγνωση και να θεραπεύει διάφορες ασθένειες και αν χρειαστεί, να παραπέμπει είτε σε ειδικούς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων είτε σε διαγνωστικά κέντρα είτε σε νοσοκομεία 2βάθμιας ή 3βάθμιας περίθαλψης. Επομένως ο γενικός-οικογενειακός γιατρός είναι εκείνος που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα σύγχρονα κράτη με οργανωμένα και αποτελεσματικά συστήματα υγείας. Ονομάζεται γενικός, επειδή είναι εκείνος που διαμέσου της ειδίκευσής του, είναι αρμόδιος για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και οικογενειακός, επειδή είναι ο μόνος ειδικός γιατρός, που έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει τις ασθένειες ολόκληρης της οικογένειας ανεξάρτητα από την ηλικία. Επίσης διατηρεί το πλεονέκτημα του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στον πληθυσμό μίας χώρας και της νοσοκομειακής περίθαλψης και φροντίδας των ασθενών.
Ένας γενικός-οικογενειακός γιατρός είναι επίσης εκπαιδευμένος να φροντίζει και για την πρόληψη των ασθενειών περισσότερο από οποιοδήποτε γιατρό άλλης ειδικότητας. Επομένως όχι μόνο είναι εκείνος που είναι αρμόδιος να παραπέμπει ασθενείς σε 2βάθμιες και 3βάθμιες μονάδες υγείας, αλλά και να παρακολουθεί την υγεία ασθενών μετά από την έξοδό τους (το εξιτήριο) από τις παραπάνω μονάδες υγείας.
Ο γενικός-οικογενειακός γιατρός σε χώρες με οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως οι Σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Αυστραλία και ο Καναδάς είναι εκείνος που βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη ειδικότητα στον πληθυσμό, ώστε να παρέχει ιατρική φροντίδα, όποτε τη χρειαστεί ο κάθε πολίτης ανεξάρτητα από ηλικία και επίσης να παραπέμψει είτε αμέσως είτε αργότερα τον ασθενή σε γιατρό άλλης ειδικότητας και ανάλογα με το πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζει κάποιο άτομο, ακόμη και σε νοσοκομείο.
Όταν ένα άτομο πάσχει από κάποια ασθένεια ή παρουσιάζει συμπτώματα οποιασδήποτε ασθένειας, ο γενικός-οικογενειακός γιατρός είναι εκείνος που είναι εκπαιδευμένος να τα εξετάσει σφαιρικά με διερεύνηση είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και να προχωρήσει στην αντιμετώπισή τους, δηλαδή τη θεραπεία τους.
Για παράδειγμα και ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα και τις ασθένειες:
Κόπωση, αδυναμία, αϋπνία, κοιλιαλγία, πόνος στο στήθος, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργικές καταστάσεις, πονοκέφαλος, πόνοι στα άκρα και σε οποιοδήποτε μέρος/μέλος του σώματος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένες τιμές λιπιδίων αίματος (χοληστερίνης), τραυματισμοί, επιπεφυκίτιδες (και γενικά οφθαλμικές λοιμώξεις), απώλεια μαλλιών, ωτίτιδες (σε παιδιά και ενήλικες), ουρολοιμώξεις, μυαλγίες, διαταραχές εμμηνορρυσίας και διάφορα άλλα γυναικολογικά προβλήματα (λήψη αντισυλληπτικών), σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές σίτισης παιδιών και ενηλίκων (παχυσαρκία, νευρική ανορεξία) κ.ά.
Συμπερασματικά ο γενικός-οικογενειακός γιατρός είναι εκείνος, τον οποίο θα συναντήσει κάποιος υγιής, που επιθυμεί να αποφύγει ασθένειες, αφού είναι αρμόδιος για την πρόληψη ασθενειών της κοινότητας. Είναι επίσης ο γιατρός, τον οποίο θα συναντήσει κάποιος ανεξάρτητα ηλικίας, είτε πρόκειται για επείγουσα κατάσταση (εκτός και αν έχει εμπλακεί το ΕΚΑΒ, που θα κρίνει, αν ο/η ασθενής χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση και διακομιδή σε νοσοκομείο, π.χ. τραυματισμός), όπως πιθανό έμφραγμα του μυοκαρδίου,
πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμός από πτώσεις, ιδιαίτερα παιδιών και ηλικιωμένων είτε πρόκειται για ενοχλήσεις σωματικές/ψυχικές, οι οποίες εμφανίζονται και εξελίσσονται σταδιακά με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν το άτομο ή να επηρεάζουν την καθημερινή του ζωή και εργασία.
Για περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το τι κάνει ο οικογενειακός-γενικός γιατρός, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στο ιατρείο μας.